Johans biografi

   Johan Olof Widerberg föddes den 16:e mars 1974. Hans föräldrar är Bo Widerberg, den kände regissören, och Ann-Christin Santesson. Han växte upp på Stora Essingen i Stockholm. Johan var ett inåtvänt barn, men följde trots det tidigt med pappa Bo på filmfestivaler och filminspelningar och hade sin första roll som ett-åring i Bos film "Mannen på taket". Även hans storasyster Nina och storebror Martin från Bos tidigare äktenskap har medverkat i Bos filmer, liksom Johans mamma. 1984 hade Johan återigen en liten roll i en av pappas filmer, denna gång "Mannen från Mallorca". Med Bos hjälp och en kamrat som skulle vara statist, fick Johan 1985 en liten roll i Lasse Hallströms film Mitt liv som hund. Nästa film var "Ormens väg på hälleberget", även denna gång med Bo som regissör. Efter denna film tog Bo ett uppehåll med filmskapandet. Det visade sig att uppehållet skulle vara tills Bo och Johan tillsammans bestämde sig för att göra Lust och Fägring Stor.

      När Johan var 14 år lämnade Bo familjen för en ny kvinna. Johan tog det hårt och bröt kontakten med Bo. I samma veva började han tröttna på skolan och bestämde han sig för att hoppa av skolan och flytta hemifrån. Ungefär samtidigt spelade han huvudrollen som Didrik i TV-serien Ebba och Didrik, en roll han tidigare gjort på radio som sommarföljetong. Johan var väldigt blyg och att nu istället göra rollen framför en kamera uppfattade han själv som en jobbig upplevelse. Efter Ebba och Didrik bestämde Johan sig för att aldrig mer stå framför kameran, men som tur var för oss höll han inte det löftet!

      När Johan var 16 år fick han jobb som assistent på Rally-TV, ett produktionsbolag för bland annat reklamfilm. Där mötte han för första gången Ulf Malmros. Han jobbade där tills han var 18, då han började känna att han inte kom någonvart där han var. Han accepterade då rollen i Augustitango som ett sätt att komma ifrån sin dåvarande situation, men filmen omgärdades av problem.

      Ulf Malmros hade pratat om ett projekt han skrev med Johan i åtanke och när Johan blev erbjuden rollen i Rapport till himlen tog han den. Johan hade gjort en del småroller sedan Ebba och Didrik, men det här var första gången på flera år som han gjorde en så stor roll och Rapport till himlen blev också ett slags genombrott för honom, åtminstone för den yngre publiken.

      Det var ungefär vid denna tidpunkt som Johan och hans pappa tog upp kontakten igen och började prata om Lust och fägring stor. Johan jobbade som produktionsassistent under förberedelserna till filmen. Han hann dessutom med ett antal mindre roller på TV, men också en större roll som mordmisstänkt i en av filmerna i Sjöwall-Wahlöö-serien innan Lust och Fägring Stor. Samtidigt gjorde Johan också sin scendebut på Stockholms Stadsteater.

      Eftersom Lust och fägring stor skulle bli Bo Widerbergs första film på nästan tio år omgavs filmen av mycket förväntningar och spekulationer. Filmen hade premiär på Cannes filmfestival och nominerades bland annat till en Oscar för bästa utländska film. Bo och Johan reste över stora delar av världen för att göra reklam för filmen och blev väldigt nära vänner. Bo var mycket stolt över Johans arbete i filmen och den uppmärksamhet som denne fick på grund av filmen.

      ;Efter Lust och Fägring Stor var Johans nästa roll i filmen Juloratoriet där han än en gång spelade en ung man som inleder ett förhållande med en äldre kvinna. När Juloratoriet kom fick han för första gången negativ kritik och detta tog på hans självförtroende. Därefter gjorde han en roll som raggare i Selma och Johanna - En roadmovie. I maj 1997 dog Johans pappa Bo och detta var ett svårt slag för Johan. Bo och Johan hade planer på att arbeta ihop igen och Bo hade ett projekt som han arbetade på när han dog, men som därmed aldrig realiserades.

      Under 1998 kom sedan två filmer ut där Johan hade stora roller, Lithivm och Under Solen. Lithivm var en kritikerkatastrof trots regi av nya lovande regissören David Flamholc. Colin Nutleys Under Solen blev däremot, trots en del kritikers tveksamheter, en publiksuccé och dessutom nominerad till en Oscar för bästa utländska film.

      Följande år debuterade Johan som regissör till en pilot för en barnfilm. Den refuserades tyvärr, men gav trots det mersmak för att fortsätta arbeta mot en uppgift som regissör. Samma år utsågs han till att representera Sverige som "Shooting Star", en av de unga talanger i Europa som varje år väljs ut för att åka till Berlins filmfestival och där möta press och publik.

      På våren 2000 hade På främmande mark premiär och samtidigt rasade erbjudandena in. Efter att i princip varit utan arbete i två år fick Johan erbjudande att delta i SVT:s dramatisering av Hjalmar Bergmans Herr von Hancken. Där spelade han en yngling som är hopplöst förälskad i Tuva Novotny. Det slog gnistor även privat och de flyttade ihop. Han hade dessförinnan relativt nyligen avslutat ett mångårigt förhållande med radiokvinnan Amanda Rydman. Johan är mycket mån om sitt privatliv och har aldrig själv bekräftat detta. Han gjorde också ett litet inhopp i Gossip och fick även huvudrollen i Malmö Dramatiska Teaters uppsättning av Dorian Grays Porträtt.

      Den 2:a februari hade pjäsen premiär, men den 9:e mars fylldes de svenska tidningarna med rapporter om hur föreställningen kvällen innan hade tvingats avbrytas på grund av att Johan kollapsat. Det visade sig att Johan hade fått hjärtsäcksinflammation och föreställningar ställdes in. Med anledning av detta bestämde man sig för att ha en ny omgång föreställningar vintern 2002. Denna gång spelades Sybil Vane av Tuva Novotny.

      De senaste nyheterna om Johan är att han ska medverka som gisslan i en film om Norrmalmstorgsdramat. Filmen, där också Johans flickvän Tuva Novotny har en roll, kommer att ha premiår på SVT i början av 2003.

Citat av Johan

- Från att ha varit ung och lite lovande kanske, så har jag plötsligt en massa att bevisa.
Johan efter framgångarna med Lust och Fägring Stor (Ultra Magazine nr 2 1996)

- Kärlek och arbete. Och de ska stå ungefär jämsides.
(Fogi.se)

- Herregud, det är så enormt mycket. Hon har ju varit oerhört viktig som en jävla trygghet, det var ju ingenting som farsan stod för, inte ens när hela familjen bodde tillsammans.
Johan på en fråga om vad hans mamma betytt för honom (Aftonbladet Puls 28 augusti 1998)

- Ska jag gå på krogen, ska det vara med mina vänner, jag vill inte stå med systrarna Graaf och tugga på laxsnittar.
Johan om det faktum att han sällan syns på kändisfester (Aftonbladet Puls 28 augusti 1998)

Vad andra sagt om Johan

- Det är antagligen någon svensk skådespelare, som Marika Lagercrantz eller Johan Widerberg, eller någon.
Rebecka Liljeberg på frågan om vem som var den mest kända personen hon träffat (Sen kväll med Luuk 1998)

Korta fakta om Johan

 • Johan är en av få svenska skådespelare som varit med i så många filmer vid en så låg ålder.
 • Johans mamma arbetar på Stockholms Lärarhögskola, bl.a. med att undersöka kunskapsnivån för grundskoleelever.
 • Johan har sagt att han älskar Errol Flynns filmer.
 • Två favoritregissörer är Elia Kazan och Billy Wilder.
 • Han älskade Leaving Las Vegas.
 • Han har kallats Sveriges kanske hemligaste skådespelare.
 • Han är aldrig nöjd med sig själv.
 • Har tävlat på cykel
 • Han är 170 cm lång
 • Sportgalning
 • Skådespelare han beundrar är Marlon Brando och Thommy Berggren
 • Johan har själv bland annat spelat fotboll. Han spelade i Djurgården tills han var 14-15 år då han tyckte att träningen blev för omfattande.