Johan Widerberg i "Rapport till himlen"
-Jag flyttade hemifrån när jag var 14

Johan skruvar på sig och tittar ner i bordet.
"Nä, skitsamma...", säger han.
Han vill inte svara på frågan.
Det gäller alla frågor som handlar om hans berömda pappa, de stökiga tonåren eller flickvännen.
Han har blivit sårad en gång för mycket.
Johan vid stegen

M in sämsta sida...hmm, det måste vara att jag är så odräglig mot journalister, säger Johan Widerberg och visar ett snett leende.
   Hm.., det var han som sa det, tänker jag efter att i tjugo minuter
försökt intervjua honom över en lunch.
   Slamret från buffén och högljutt prat från alla håll kan inte vara hela förklaringen till hur Johans klarblå ögon hela tiden rastlöst flackar fram och tillbaka. Man får intrycket av att han helst skulle befinna sig någon annanstans. Var son helst förutom mittemot en näsvis journalist som ställer en massa närgångna frågor. Ändå har han något som man fängslas av. Kanske är det den där uppsynen - envis, lite tjurig och undrande på samma gång.

Johan och Lina i Rapport till himlen
Johan Widerberg och Lina Englund har huvudrollerna i "Rapport till himlen". "Det gick jättebra att spela mot Lina. Vi gillar varandra", säger Johan.

   I Ulf Malmros nya tv-serie "Rapport till himlen", som går i Kanal 1, visar Johan att han även kan konsten att fånga tittaren. Johan spelar Victor, 16 år, som mirakulöst överlever en drunkningsolycka. Efter olyckan är inget som förr. Victor börjar se människor som ingen annan ser. Bland annat möter han Anna. Omtumlad inser han att Anna är död, mördad, och att bara han kan se henne. Tillsammans försöker de hitta hennes mördare.
   - Själva drunkningsolyckan var rätt kärv att spela in. Vi var ute i ytterskärgården och det var väl 14 grader i vattnet. Till saken hör ju då att man ska bli nedtryckt under ytan och det var jävligt läskigt. Ingen på stranden kunde ju veta säkert om jag bara spelade eller verkligen höll på att drunkna, säger Johan och tänder ännu en cigarett.
   - Victor är en snäll kille som råkar ut för massa otrevligheter, berättar Johan.
   Det är en beskrivning som passar på Johan privat också.
   Johan är född i Stockholm och växte upp på Stora Essingen tillsammans med sin pappa, den berömde regissören Bo Widerberg och mamma Anki Widerberg. Han var en glad och pigg liten grabb som spelade fotboll och gick i skolan. Det enda som skilde honom åt från andra barn var att han ibland hängde med sin pappa på filminspelningar. Han fick se hur det gick till bakom kamera och kuliss och ibland fick han själv vara med i någon liten roll.
   Redan när han var ett år gjorde han sin första roll som kommisarie Kollbergs son i pappa Bo Widerbergs film "Mannen på taket".
   - En replik hade jag också..."boll" sa jag, berättar Johan stolt.

Lille Johan tillsammans med Bo och Anki Johan som barn (jättesöt redan då eller hur?) tillsammans med mamma Anki och pappa Bo Widerberg.

   Men familjelyckan krossades brutalt när Johan var 14 år och det uppdagades att hans pappa hade ett förhållande med den yngre skådespelerskan och programledaren Michaela Jolin. För Johan kom det som en chock och det slutade med att han stack. Han flyttade helt enkelt hemifrån, och har klarat sig själv sedan dess.
   När det gick utför i skolan (gymnasiet sökte han överhuvudtaget aldrig in till) lockade filmvärlden. Första stora rollen var som Didrik i TV-succén "Ebba och Didrik". Därefter har han spelat röjig tonåring i TV4-filmen "På öppen gata" och haft små roller i olika tv-filmer och serier.
   Vid sidan av skådespelarkarriären jobbade Johan som assistent på ett produktionsbolag i två år. Men egentligen är drömmen att bli regissör, trots det oundvikliga tjatet om "pappas fotspår".
   Hur förhållandet är mellan honom och hans far idag pratar han helst inte om.
   - Jag har precis varit med i en film som han regisserat, det får räcka som svar, säger Johan avvaktande.
   Filmen är kärleksdramat "Lust och fägring stor" som väntas få premiär någon gång nästa år.
   Även om bitterheten finns där efter sveket av fadern så kanske Johan idag någonstans kan förstå sin pappas handlande. Möjligen förstår han idag hur hårt kärleken kan slå. Idag har han själv en flickvän som han inte vill leva utan.
   - Vi bor tillsammans på Söder...och hon är min bästa vän, säger Johan.

Omslag

Kort-kort om Johan Widerberg
Fullständigt namn: Johan Olof Widerberg
Född: 16 mars 1974 i Stockholm
Bor: Lägenhet på Söder
Längd: 1,70 m
Intressen: Bio, sport (som åskådare)
Äter helst: McFeast meny utan gurka
Favoritfilmer: "Robin Hoods äventyr" och "Short Cuts"