Dorian Grays porträtt


Dorian och Basil

Foto: Anders Mattsson, © Malmö dramatiska teater

I programmet till föreställningen kan du läsa
Johanna Garpes svar på några frågor om hennes
tankar kring dramatiseringen av pjäsen.

Biljett till Dorian Grays porträtt
Vatten, bara vanligt vatten Av Lilith Waltenberg, 27 februari 2001

Delar ur artikeln:
Syndafloden är över oss. Eller är allt det vatten som porlar genom det skånska kulturlivet bara reflexer i en stillastående damm?
Som på Malmö musikteater där Melodifestivalartisterna i fredags sågs spegla sig i 5 000 liter vatten som hällts ut över scenen. Här var det mer tal om yta än djup, till skillnad från Malmö dramatiska teater där Johan Widerberg varje kväll vadar runt som Dorian Gray i knähögt vatten.

Den eventuella vattentrenden var inget scenografen Maja Ravn och regissören Johanna Garpe hade i åtanke när de började arbeta med uppsättningen av "Dorian Grays porträtt" .
- Vi ville ha något organiskt, som konttrast till det artificiella liv som gestaltas på scen, säger Johanna Garpe. Dorian Gray vill inte kännas vid sin egen dödlighet och vattnet står i pjäsen både för något livgivande och något man faktiskt kan dö av.

Det gjorde, enligt en grekisk myt, den vackre Narcissus som, olyckligt förälskad i sin egen avbild som den avspeglades i en källa, tynade bort och dog.
- Vatten är både skrämmande och lustfylllt. Skådespelarna på Hipp tyckte först det var kallt och obehagligt, men sen både lustfyllt och befriande att gå i bassängen, säger Johanna Garpe.

http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?version=29673

Här kan du läsa en artikel om Oscar Wildes levnadsöde.

Dorian Gray som Venus Posterbild Dorian med ficklampa

Hallandsposten