Originalartikeln hittar du här

Gisslandramat som tv-film


PANIK I VALVET Panik och desperation utbryter när bankrånaren Janne Olsson, spelad av "Jalla!Jalla!"-stjärnan Torkel Petersson, förbereder sig på en inbrytning från polisen som börjat borra sig in i bankvalvet. En kvinna i gisslan (Tova Magnusson-Norling) blir vettskrämd. I bakgrunden syns Shanti Roney i rollen som Clark Olofsson.
Foto: JOHAN PAULIN
UPPLÖSNINGEN Efter sex dygns gisslandrama grips Janne Olsson (Torkel Petersson) och förs bort av polis inför det samlade pressuppbådet.

Norrmalmstorgsdramat SVT:s nya storsatsning - här är första bilderna
Inspärrade i ett bankvalv. Dån av tryckluftsborrar. Vatten som strömmar in.
   Inspelningen av "Norrmalmstorgsdramat" blev en tuff utmaning för skådespelarna.
   - Det var en klaustrofobisk upplevelse, säger Shanti Roney.
   Bankrånaren Janne Olsson går in på Kreditbankens kontor vid Norrmalmstorg. Han tar fram en k-pist, skjuter i taket och skriker:
   - Det här partyt har bara börjat!
   I sex dygn håller han fyra banktjänstemän som gisslan.
    Norrmalmstorgsdramat blir 1973 ett nationellt trauma. 30 år senare ska historien upprepa sig - i en tv-film.

"En klaustrofobisk upplevelse"
   Aftonbladet kan i dag exklusivt publicera de första bilderna från de tuffa och laddade inspelningarna.
   - Vi var sex skådisar och fem kameramän i ett otroligt trångt och skitigt utrymme. Vi hade inspelat dån av borrar i bakgrunden för att man skulle känna hur det var för de inblandade när polisen borrade sig in. Att vara gisslan i ett mörkt bankvalv med oväsendet måste nästan gjort dem galna.
   - Den delen av inspelningen var en klaustrofobisk upplevelse, säger Shanti Roney ("Tillsammans", "Beck - hämndens pris", "Tusenbröder").
   Han spelar Clark Olofsson, Sveriges mest beryktade brottsling, som fördes från Norrköpingsfängelset till banken för att sköta förhandlingarna med polisen.
   - Det var märkligt att spela någon som finns så tydligt i folks medvetande. Själv kände jag honom bara till utseendet och namnet, jag var ju rätt liten när det där hände, säger Shanti Roney.

Exakt kopia av bankvalvet
   Inspelningarna gjordes i en exakt kopia av Kreditbankens bankvalv i en SVT-studio. Till nästan alla scener utanför banken har regissören Håkan Lindhé använt autentiska tv-bilder från dramat.
   Torkel Petersson från "Jalla! Jalla!" spelar Janne Olsson.
   - Rollen hade så många sidor. När Janne Olsson kommer in i banken och skjuter i taket är han laddad - full av adrenalin. Sedan kommer det sakta nedbrytandet när han inser att allt går åt helvete, säger han.
   - Jag tycker ändå att det går att känna igen sig i honom. En person som skapar en identitet utifrån att han presterar något som syns. Han var ingen jättefräck brottsling som Clark Olofsson, utan ganska mesig. Han ville sätta sig själv på kartan - imponera på andra kriminella.
   "Norrmalmstorgsdramat" sänds i SVT nästa år.

Av Dan Panas

Dagarna som skakade Sverige
Dag 1: Janne Olsson tar fyra banktjänstemän som gisslan och kräver att Clark Olofsson ska föras till banken, vilket sker på eftermiddagen.
Dag 2: Kristin Enmark, en i gisslan, pratar med Olof Palme och vädjar om att han ska göra som rånarna säger.
Dag 3: Polisen beslutar sig för att låsa in alla sex i valvet.
Dag 4: Gisslan förses med strypsnaror som bundits fast i bankfacken.
Dag 5: Polisen beslutar att bryta sig in i valvet och använda gas.
Dag 6: Sent på kvällen släpper polisen på gas. Janne Olsson ger upp, gisslan släpps.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat