http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,190409,00.html

Grattis Stefan Jarl

Johan Aftonbladet 020803
Med Johan Widerberg.
Foto: PRESSENS BILD
som vunnit Bo Widerberg-stipendiet på 50 000 kronor
- Det är både generande och överraskande. De hade gjort det till en hemlighet för mig.
   Du instiftade priset.
   - Ja, så nu tror väl folk att jag gett det till mig själv. Men jag trodde inte att stipendiet skulle delas ut i år. Vi hade ju inte fått in några pengar. Så kom de och sa nu skulle det bli ett stipendium och att jag vunnit det. Det känns otroligt hedrande.
   Tror du Bo Widerberg skulle vara nöjd med dig som vinnare?
   - Han tyckte jävligt bra om mina filmer så jag tror han skulle tyckt om det. Jag var uppe vid Bosses grav i morse. Då tänkte jag på nytt att "herregud vad den mannens aptit på livet har påverkat mig genom åren".
   Ni var vänner. Var han även en förebild för dig?
   - Ja, hans uppror mot det auktoritära samhället och filmbranschen var stort. Han har även gjort de två filmer som påverkat mig mest, "Barnvagnen" och "Kvarteret Korpen".
   Vad gör dig till en värdig vinnare?
   - Jag tror mycket att det har att göra med mitt arbete med Båstad filmfestival. Så har jag även gjort en del filmer och alltid varit engagerad i samhället och hur vanliga människor har det. När människor kränks går jag igång. Jag vill påverka verkligheten.
   Du slog igenom -68 med "Ett filmdravel om slashasar". Sedan har du hunnit göra en lång rad filmer och dokumentärer. Vilken av dina filmer har påverkat dig mest?
   - Det är några stycken som "Naturens hämd", "Ett anständigt liv" och "Tiden har inget namn". De flesta har jag varit missnöjd med men några filmer har vissa passager jag är nöjd med.
   Vad önskar du dig mest av allt just nu?
   - Ett fredsavtal i Mellanöstern.

Namn: Stefan Jarl. Ålder: 61. Yrke: Filmregissör. Familj: Hemligt. Bor: Det måste jag hålla hemligt. Inkomst: 393 700 kr (2000 års taxering).


Linda Hjertén

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat