Originalartikeln hittar du här

Johan och ros
TILLBAKA – I SUCCÉFILM Rollen som Erik i Colin Nutleys ”Under solen” blev något av en comeback för Johan Widerberg efter två års tystnad. – Självförtroendet var nere i källaren, säger han. Då är det inte lätt att jobba.
Foto: BÖRJE THURESSON

”Jag var otroligt nervös för Colin”

... men samarbetet med Nutley blev
en lyckträff för Johan Widerberg
Efter två år med självförtroendet på botten är Johan Widerberg tillbaka i en kritikerrosad film.
   Som Erik i Colin Nutleys nya film ”Under solen”.
   – Jag var otroligt nervös för att jobba med Colin, säger han.

   Året är 1953. Mitt i den grönskande svenska landsbygden utspelar sig ett triangeldrama mellan Rolf Lassgård, Helena Bergström och Johan Widerberg. Filmen heter ”Under solen” och regissören Colin Nutley. En närmast kultförklarad regissör, vilket gav Johan Widerberg ordentlig prestationsångest inför första mötet.
Namn: Johan Widerberg.
Ålder: 24.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Sambo med radiojournalisten Amanda Rydman.
Karriär: Debut som 1-åring i pappa Bos "Mannen på taket". Första större roll i tv-serien "Ebba och Didrik". Genombrott med Ulf Malmros tv-serie "Rapport till himlen" 1994. Huvudroll i "Lust och fägring stor", Kjell-åke Anderssons "Juloratoriet", David Flamholts "Lithivm" och Colin Nutleys "Under solen".
   –Jag var otroligt nervös för att jobba med Colin. Hans sätt att jobba är så mytomspunnet. Jag hade hört att han inte använde sig av färdiga repliker utan enbart av improvisation, och jag är dålig på att improvisera. Men så var det ju inte.

Fann varandra direkt
   Istället blev mötet en lyckoträff. De tre skådespelarna och regissören fann varandra direkt.
   – Colin lägger så väldigt stor vikt vid arbetet med att få sina skådespelare att känna sig trygga. Han är en oerhört bra människokännare som snabbt ser vad man behöver för att må bra och hjälpte mig att komma över min nervositet.
   1998 har varit ett arbetsamt år för Johan Widerberg. I våras avslutade han inspelningen av den danska filmen ”På främmande mark” för att gå direkt på ”Under solen”. Men innan dess var det ganska tyst om Johan Widerberg under två år.

Självförtroendet var i botten
   – Det var en period då jag inte mådde så jävla bra och hade extra dåligt självförtroende. Om självförtroendet är halvrisigt i normalfall så var det ordentligt nere i källaren. Då är det svårt att jobba.
   Johan Widerberg är en av våra mest populära skådespelare, men trots att självförtroendet numera inte hänger på filmkritikernas åsikter, lider han av att inte ha en formell skådespelarutbildning.
   – Jag har viss bildningskomplex. Jag är inte en del av den gemenskapen. De utbildade är ”de andra”, ”de riktiga”. Men jag har lärt mig att inte ta kritik så personligt. Det måste jag om jag skall orka fortsätta som skådespelare.

”En ung Thommy Berggren”
   Colin Nutley var mer än nöjd med Johans insats. I en intervju i Aftonbladet kallade han honom för en ”ung Thommy Berggren”, Johans stora förebild.
   – Det går inte att ta åt sig. Den jämförelsen är för stor. Men det är klart att det i grunden är enormt smickrande, säger Johan Widerberg.

Vad tror du att din far, Bo Widerberg, hade tyckt om filmen?
   – Det är en riktigt bra fråga, som jag har ställt mig själv. Jag tror och hoppas att han hade tyckt om den. Jag känner väldigt varmt för den här filmen och vi hade i stor utsträckning samma smak.


Av Frida Lindqvist

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat