Östgötacorrespondenten 000901

Lisen Arnell lockas inte av såpor

   Johan Widerberg i all ära. Men visst är det Lisen Arnell som är stjärnan i SVT:s "Ebba & Didrik".
   Coola Ebba har nu blivit 22 år gammal, och har lagt skådespelarplanerna på hyllan.
   Nästan.
   "Ebba & Didrik" har med all rätt hyllats som en av Sveriges Televisions bästa ungdomsserier genom tiderna. Första gången vi kunde njuta av den var för tio år sedan, och plötsligt skulle alla nyfödda flickebarn heta Ebba.
   Orsaken till denna Ebba-boom heter Lisen Arnell och bor i dag i Stockholm där hon läser pedagogik på universitet. Hon vet inte vad hon ska bli, men intresset för skådespeleri är svalt.
   – Det händer att jag ser bra svenska filmer och blir sugen, men som skådespelare i Sverige måste man kombinera film med teater och jag är inte teater, säger hon.

Pubertetsstörig
   "Ebba & Didrik" spelades in 1988, när Lisen var tio år gammal. I dag är det inte många som känner igen henne.
   – Det är tur, för det värsta jag vet är att bli igenkänd. Då tyckte jag att det var jättejobbigt och det är lite därför som jag inte gjorde något mer efter det, säger hon.
   Hon jobbar lite extra i en skola, och nu när hon har syns i TV igen är eleverna väldigt intresserade och ber om att få kalla henne Ebba. Det får de inte.
   Rollen som storebror Didrik gjordes av Johan Widerberg. Han har gjort dunderkarriär och medverkat i flera av de mest sedda svenska filmerna de senaste åren, såsom "Lust och fägring stor", "Juloratoriet" och "Under solen".
   Lisen Arnell tycker att han är duktig. Hon är inte avundsjuk på hans framgångar, men överraskad.
   – Han verkade inte tycka att det var ett dugg intressant. I och för sig var han i djupaste puberteten och då kan man ju inte vara mer störig, säger hon.

Jobbigt tårtätande
   Inspelningarna höll på i sju månader, och ett åtta till fem-jobb under så lång tid är förstås jobbigt för en tioåring. Men i det stora hela är det bara ljusa minnen för Lisen.
   En av få gånger hon bröt ihop var när den stora kalasscenen skulle spelas in. Den tog fem dagar att spela in, med idel tårtätande.
   – Jag kan inte äta marsipantårta sedan dess, säger hon.
   En stor del av styrkan i "Ebba & Didrik" ligger i de fantastiska skådespelarinsatserna, främst från barnen. Mycket kommer ifrån regissören Peter Schildt som är en gud på att regissera barn, enligt Lisen Arnell.
   Hon beskriver det som en kombination av Schildts förmåga, att man lyckats hitta barn som passar bra i rollerna, och skådespelartalang.
   Lisen Arnells senaste skådespelarinsats var radioteatern "Anne Franks dagbok" för några år sedan. Hon har blivit erbjuden roller i TV-såpor men tackat nej.
   – Det skulle kännas lite patetiskt att göra comeback tio år senare i en såpa, säger hon.
   När Peter Schildt sökte huvudrollsinnehavare till TV-serien "Glappet" provspelade hon, men fick inte rollen. Och Peter Schildt är förmodligen den enda som skulle kunna få henne tillbaka i rutan.
   – Skulle han ringa skulle jag inte säga nej. Annars känns det inte aktuellt.

ERIK OHLSSON

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat