Originalartikeln hittar du här.
lithivm_b1.gif lithivm_b2.jpg
Foto: Stockholmsgruppen     Agniezka Kosón har polska föräldrar men är född strax utanför Stockholm. Hon tycker det är ganska skönt att medieintresset inte har riktats mot henne trots att hon hade den största av huvudrollerna i Lithivm.

En klockradio skär genom tystnaden. Tjejen som ligger i sängen slänger sig upp med ett ryck och dunkar pannan i väggen. I nästa klipp flyger hon nedför trappuppgången på väg till jobbet med ryggsäck och inlines.

Skådespelerskan heter Agnieszka Kosón och hennes första replik i David Flamholcs senaste film Lithivm är "Aou, fan, helvetes, jävla skit".

Det säger mer om manuset än om Agnieszkas insats. Filmen gick upp på åttonde plats efter premiären i slutet av augusti men sågades av filmkritikerna. Att två av huvudpersonerna är Johan Widerberg och Fredrik Dolk bidrog säkert till publikintresset. Men Agnieszka Kosón, som har den största rollen, är mindre bekant:

– Jag fick rollen efter en casting. Det var tydligen väldigt många som sökte. Jag har inte fått tillräcklig distans till filmen ännu för att kunna säga något om den, men jag tycker inte att man skall bedöma en sån här film med storfilmer som till exempel Titanic i åtanke, det är orättvist.

lithivm_b3.jpg
Johan Widerberg och Agniezka Kosón i en scen ur David Flamholcs Lithivm - en film som tycks ha filmats med video och gulbrunt filter.

I filmen spelar hon Hanna Schuman som har en praktikplats som journalist på en kvällstidning. Hon kommer i kontakt med en massmördare, samtidigt som hon försöker komma ifrån förhållandet med sin psykopatiska pojkvän som spelas av Johan Widerberg.

– Jag är glad över att ha fått spela mot Johan. Han hjälpte mig. Eftersom filmen hade så låg budget fanns det inte utrymme för någon pedagogik. Alla andra skådespelare i filmen är etablerade, och rollen var krävande, då kändes det bra att kunna vända sig till honom.

I ärlighetens namn har manuset, som skrivits av regissören David Flamholc, uppenbarliga brister; dialogerna mellan polismännen och mellan journalisterna på kvällstidningen är inte trovärdiga (för att utrycka sig försiktigt) och Johan Widerbergs utbrott förlåts alltför lätt av flickvännen Hanna. Med tanke på att filmen dessutom är över två timmar lång är det en mycket otacksam uppgift som Agnieszka har i egenskap av största huvudrollsinnehavare. Men hon går i land med det.

– Tack för att du tycker det, men jag vill påminna om att filmen hade en väldigt låg budget, säger hon och beklagar att kritikerna inte har större tolerans med nya förmågor som till exempel David Flamholc.

Agnieszka Kosón har varit teaterintresserad sedan lekskolan, och som 14-åring hade hon rollen som Paulina Linka i tv-serien Berts Dagbok. Hon fyller 19 år i höst och har under det senaste året haft ett sabbatsår från skolan för att vistas i London.

– Jag åkte ner för att modella, men det slutade med att jag mest sprang på olika auditions. Jag fick jobb redan första gången - som Isabella Rosselinis yngre rollfigur i filmserien Merlin.

Serien är uppdelad i tre avsnitt och Agniezka medverkar i det första. I vår kan vi se henne i en annan produktion, Sherdil Tigerhjärta, där hon spelar birollen som den elaka Renata.

– Jag är ännu inte övertygad om att det är det här jag vill göra. Jag njuter av det i dag, jag är ung och på gång. Men jag vill inte binda upp mig, jag vill kunna göra annat i framtiden. Därför vill jag avsluta mina studier på Samhällsvetenskaplig linje, säger Agnieszka.

Henrik Nyquist

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat