Originalartikeln hittar du här

Oscarsgalan: Nutley hoppas på ett mirakel

LOS ANGELES. Colin Nutley har inte förberett något tacktal inför Oscargalan på söndag.
– Det ska till ett mirakel för att vi ska vinna, säger han till Expressen.

Colin Nutley På plats i Los Angeles har Colin Nutley efter möten med flera Hollywoodproducenter insett vilken betydelse en Oscarnominering kan ha.
På förstasidan av nöjesdelen i gårdagens Los Angeles Times finns en stor bild på Helena Bergström och Johan Widerberg från "Under solen", och tidningen skriver:
"Ironiskt nog har engelsmannen Colin Nutley blivit kallad den mest svenske av alla regissörer i Sverige."
På söndag kan han gå hem med en Oscarstatyett för "Under solen". Själv tycker han att det är en märklig känsla att prata om en film som hade premiär på de svenska biograferna julen 1998.
– Filmen är sedan länge ett avslutat kapitel för mig. Det är över och jag är mitt inne i nästa projekt nu. Det är som en resa tillbaka i tiden, säger han när vi träffar honom på ett hotell i Beverly Hills.

Kan öppna dörrar
När han den 15 februari fick beskedet att "Under solen" nominerats som en av fem filmer i kategorin "Bästa utländska film" blev han mest förvånad. Efter några dagar blev han tacksam och ytterligare några dagar senare stolt å sina skådespelares vägnar.
På plats i Los Angeles har han efter möten med flera Hollywoodproducenter insett vilken betydelse en Oscarnominering kan ha.
– Det öppnar onekligen många dörrar och jag får förmånen att träffa människor som jag inte hade fått träffa annars. Men eftersom jag är helt ointresserad av att jobba i Hollywood så blir det mer prat om att kanske jobba med ett amerikanskt produktionsbolag i Sverige.

Små chanser
Oscargalan på söndag blir Nutleys första. Filmbolagets försök att få den första "Änglagård"-filmen nominerad lyckades inte.
– Vi kom i gång för sent. "Den goda viljan" siktade på Oscarnominering det året, men när den drogs tillbaka på grund av att den visats på tv först så hade vi redan hamnat på efterkälken, säger Nutley.
"Under solen" fick inte ens en Guldbaggenominering förra året, men Nutley vägrar att kalla Oscarnomineringen för revansch.
– Jag är ärlig när jag säger att det inte känns så. Olika människor har olika smak. Jag gillar Rolling Stones och du gillar The Beatles. Ingen av oss har rätt eller fel, vi tycker bara olika. Det är egentligen sjukt att tävla i det här, men jag tänker inte bojkotta galan för det.

Hur stora chanser har "Under solen" att vinna?
– Väldigt små, tror jag. Jag skulle satsa mina pengar på Pedro Almodóvars "Allt om min mamma". Men samtidigt säger alla att Oscargalan är helt oförutsägbar, så man vet ju aldrig.
– Jag tror att Lasse Hallströms chanser att gå hem med en Oscar är mycket större än mina, och han är verkligen värd det. Han har hittat hem med "Ciderhusreglerna", säger Nutley.

Av MARKUS WILHELMSON

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat