Originalartikeln hittar du här

Ensemblen i Gossip

Colin Nutleys tio skvallertanter

Skvaller, konkurrens och intriger. Det är dessa tio starka och talangfulla stjärnors livsluft. Vem ligger med vem och varför? Svaren får vi vi "Gossip", Colin Nutleys kommande film. Som är en hyllning till den mogna kvinnan. Försäkrar han, lite oroligt.

Alla tio slåss de om huvudrollen i en amerikansk version av "Drottning Christina". Och det leder till just skvaller, konkurrens och intriger. För så är det att vara skådespelerska.
Det har de allihop djupgående erfarenheter av.
- Men framför allt handlar filmen om kamratskap, vill Colin Nutley gärna framhålla. Och på frågan om vilka som sladdrar mest, män eller kvinnor, så svarar han raskt och gentlemannamässigt:
- Vi män. Utan tvekan.

Blodig kamp om rollerna
Att vara skådespelerska och kring fyrtio, det kan vara tufft. För det räcker inte med att ha talang i det där yrket heller. Man ska vara ung också och med skönheten i behåll.
Konkurrensen om rollerna blir extra blodig med åren, ambitionerna är höga och självförtroendet kommer lätt i gungning.
- Man får hela tiden sitta och vänta på att bli uppbjuden, berättar en av de tio, Marika Lagercrantz. Det är alltid regissören som har initiativet och det leder till att man kan känna sig både förfördelad och ledsen mellan varven. Då frodas skvallret.

Helena prasslar
- Jag är gift med Rolf Lassgård. Men jag prasslar med Helena Bergström. Han säger att han tycker att hon är vacker. Och jag instämmer. Och han har ihop det med en annan av flickorna.
- Jag är den enda av oss tio som fått vara med om en audition för rollen i "Drottning Christina". Men vem som får den till slut, det vet ingen ännu, säger Marika Lagercrantz.

 • Vet ingen? På riktigt? Eller i manus? Eller?

 • - Vem av oss i filmen som till slut får filmrollen vi i filmen konkurrerar om, det vet inte vi skådisar ännu.
  Inspelningen börjar den 19 juni. Den har alla möjligheter att bli stormig, intrig- och skvallerspäckad.

  Frun i första rummet?
  Men det kommer den inte att bli. Hävdar regissören. Resultatet har premiär på juldagen.
  Och vem som utgår med segern, som får rollen?
  Colin Nutley säger att han är säker på att hans äktenskap kommer att klara den här inspelningen, annars hade han aldrig gjort filmen. Det låter som en god ledtråd.
  Jag sätter en femma på hustrun hans, på Helena Bergström. Det är henne han brukar välja.

  FOTNOT. Det finns en del manliga stjärnor på rollistan också. Peter Andersson, Brasse Brännström, Peter Haber, Rolf Lassgård, Mikael Persbrandt, Roger Pontare, Johan Rabaeus, och Johan Widerberg. Och Harriet Andersson spelar mamma till Rikard Wolff.  Lena Endre
  LENA ENDRE, 45, gifte sig i helgen med regissören Richard Hobert. De träffades vid inspelningen av hans "Spring för livet". Då var hon gift med Thomas Hanzon. Honom har hon nu även skilt sig från på bio, i Liv Ullmanns "Trolösa", baserad på Ingmar Bergmans manus. Det var tal om att parets gemensamma dotter Rosanna skulle spela deras barn i filmen också, men där gick gränsen.
  Lena har synts i det mesta, från"Ogifta par" och "Juloratioriet" till "Lorry" och i annat Bergmanskt, som "Den goda viljan", "Larmar och gör sig till" och i rollen som Karin Bergman i Daniel Bergmans "Söndagsbarn".

  Marie Richardson
  MARIE RICHARDSON, 41, har även hon en roll i den hett emotsedda "Trolösa". Spelar Gina i "Det blir aldrig som man tänkt sig", har likt många av de övriga damerna medverkat i såväl "Larmar och gör sig till" och "Den goda viljan" som "Söndagsbarn", alla med Bergmananknytning. Men häftigast av allt ändå: hon spelar Marion i Stanley Kubricks sista film "Eyes wide shut".
  Den svåremotståndlige Jacob Eklund, skådis, är mannen i hennes liv. Och ett barn är på väg. Det kommer att ammas under inspelningen.

  Marika Lagercrantz
  MARIKA LAGERCRANTZ, 46, spelar just nu på vräkningshotade teater Plaza mot den svårbemästrade Bergmanwannabeen Thorsten Flink i "Fadren". Där får hon god övning i konflikthantering. I tv har hon bland annat synts i rollen som "Emma åklagare" och som lärarinnan som förför eleven i Bo Widerberg sista film, "Lust och fägring stor".
  Hon är dotter till författaren Olof Lagercrantz och så är hon mamma till Filippa och Moa och Alicia. Skådismaken heter Peter Bergared.

  Suzanne Reuter
  SUZANNE REUTER, 48, ingen kan vara syrligare än hon. Tävlade i år i Montreux med "Reuter och Skoog", tyvärr utan framgång. Har satt djupast spår i folksjälen som mamma Lena i "Svensson, Svensson", rollen som Renate Dahlén i "Rederiet" torde komma god tvåa. Och visst var hon kul i "Lorry"! Till de mer allvarliga prestationerna hör rollen i Lars Noréns "Som löven i Vallombrosa".
  Pappa till hennes tre söner är skådespelaren Thomas Pontén.

  Margaretha Krook
  MARGARETHA KROOK, 74, har gjort ungefär allt, inklusive blivit institution genom att nu vara den som årligen deklamerar Tennysons "Nyårsklockorna" från Skansen vid tolvslaget varje nyårsafton.
  Hon är Dramatens största stjärna. Var med i till exempel Bergmans "Den goda viljan", i Hasseåtages filmer och där särskilt oförglömlig som Gösta Bohman i "Sopor" med mera, med mera.
  Reklamfilmerna mot Ernst-Hugo Järegård för Flora är klassiska. Har varit gift, har en vuxen dotter. Värnar om privatlivet.

  Stina Ekblad
  STINA EKBLAD, 46, har också en roll i "Trolösa", Bergman-filmen som visades i Cannes men ännu inte haft premiär hos oss. Hon kommer även i Jan Troells "Vit som snö". Vi minns henne från "Ormens väg på hälleberget" och "Amorosa", till exempel. Hon spelade Ismael i "Fanny och Alexander", Siri von Essen i tv-serien "Strindberg - ett liv", var gift med Loa Falkman i Gardells "Pensionat Oskar".
  Är gift med skådespelaren Jan Dolata, har sonen Adrian, nu 9 år, som hon ammade länge.

  Ewa Fröling
  EWA FRÖLING, 48, är nog allra mest känd för sin insats som Emilie Ekdahl i Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander". Ännu en roll med drag av hans mor Karin. Hon var också med i Colin Nutleys "Sista dansen". Och senast vi såg henne i tv var i miniserien "Jakten på en mördare". Maja Gräddnos röst i "Pelle Svanslös"-filmerna är hennes.
  Hon är frånskild, har två döttrar, den äldsta med skådespelaren Örjan Ramberg. Vilket gör flickan till halvsyster till Lena Olins son.

  Pernilla August
  PERNILLA AUGUST, 42, en av Bergmans särskilda favoriter och den av damerna med störst internationella framgångar. Hon var till exempel med i senaste "Star Wars"-filmen som Luke Skywalkers oändligt förstående och milda moder. Hon är en av Bergmans särskilda favoriter, var med i "Fanny och Alexander" och "Den goda viljan" och var mamma Karin Bergman i "Larmar och gör sig till".
  Har dottern Agnes med författaren Klas Östergren och döttrarna Asta och Alba med regissören Bille August. Skild från bägge.

  Gunilla Röör
  GUNILLA RÖÖR, 40, bästis med Lena Endre, de har gjort mycket teater ihop. Var med i "Lorry" och "Freud flyttar hemifrån" och "Min store tjocke far" och "Adam & Eva" och "Skärgårdsdoktorn" och Colin Nutleys Oscarnominerade "Under solen".
  Är dotter till schlagersångerskan Inger Berggren och hennes livs skådespelare heter Per Sandberg.

  Helena Bergström
  HELENA BERGSTRÖM, 36, yngst i gänget, 161 centimeter lång. Men den som har bäst tumme med regissören Colin Nutley. De är gifta och har barnen Molly, 6, och Tim, 3 år. Dessutom har hon för det mesta huvudrollen i hans filmer. Det började med "Black Jack" och forsatte med "Änglagård" och på den vägen är det.
  Fast hon har varit med i Kjell Sundvalls "Jägarna" också, i ärlighetens namn. Bland mycket annat. Gråter på ett mycket övertygande vis och är av gedigen teatersläkt.

  Av Cecilia Hagen

  Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat