http://www.expressen.se/article.asp?id=41955

Tre gånger Tuva i höst

Tuva som Nora

Nu håller Tuva på att spela in SVT Dramas storsatsning "Herr von Hancken", efter en roman av Hjalmar Bergman.

Det började med såpa. Men i höst får Tuva Novotny verkligen visa att hon kan så mycket mer. Hon har roller i rysaren "Sleepwalker", komedin "Jalla! Jalla!" och i Hjalmar Bergman-klassikern "Herr von Hancken".

Det var i såpan "Skilda världar" som Tuva Novotny, 20, blev ett känt ansikte. Hon hade också en roll i Daniel Alfredsons "Tic Tac" 1997.
Nu håller hon på att spela in SVT Dramas storsatsning "Herr von Hancken", efter en roman av Hjalmar Bergman. Herr von Hancken gestaltas av Per Oscarsson och hustrun av Mona Malm.
- Det här är något helt annat än "Skilda världar". Nu har man verkligen tid att förbereda sig. Det är en lyx, säger Tuva Novotny, när Expressen träffar henne under en lunchpaus på Ingarö utanför Stockholm.
Hon spelar dottern Nora som förälskar sig i Carlander (Johan Widerberg). Hon är dock bortlovad till Bungenstjerna (Börje Ahlstedt).
- Det är en fantastisk historia. Att spela mot så många duktiga skådespelare är som att ha lärlingstjänst. Jag har lärt mig mängder av saker, säger hon entusiastiskt.

Gillar Hjalmar Bergman
Tuva Novotny fick erbjudandet i slutet av april och tackade ja på en gång. Drygt en månad senare började inspelningarna, vilka pågår hela september. "Herr von Hancken" visas under julhelgen i SVT.
- Jag gillar Hjalmar Bergman. Det finns något tragikomiskt över hans litteratur som är ovanligt i Sverige.
Tuva Novotny dyker upp i fler sammanhang under hösten.
Den 27 oktober har svenska skräckfilmen "Sleepwalker" premiär.
- Filmen är ett svenskt-norskt samarbete och handlar om en man som går i sömnen. En morgon är hela hans familj försvunnen. Kul med rysare - det finns inte så många som satsar på det i Sverige, säger Tuva Novotny som en förklaring till varför hon tackade ja till rollen.

"Fantastiskt bra manus"
I december finns hon på biodukarna i en ny film: "Jalla! Jalla!", som är 22-årige Josef Fares debutfilm. Budgeten är liten. Hans pappa spelar en av rollerna och filmen är till viss del inspelad i hemstaden Örebro.
- Jag känner Josef sedan tidigare. Det är ett fantastiskt bra manus om en invandrarkille som har en svensk tjej. Jag spelar flickvännen, berättar hon. I övrigt är framtidsplanerna oklara.
- Men jag skulle gärna vilja jobba med en kvinnlig regissör. Filmbranschen är väldigt mansdominerad, men jag tror att det håller på att luckras upp.


Av Andreas Utterström

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat