http://www.expressen.se/article.asp?id=50721

Johan Widerberg tillbaka i ny stor tv-roll i kväll

Johan Widerberg berättar historien om "Herr von Hancken" i jul. I rollen som informatorn Carlander fann han en roll han sökt med ljus och lykta. I närmare två år.

– För första gången på väldigt länge kände jag att det var något riktigt bra.
Det är lite ketchupeffekt över det hela. Just i dag är det också premiär på filmen ”Gossip”, där Johan har en roll, men innan har det varit några sega år med glest mellan anbuden.
– Så det var ju en blandning av lättnad och glädje när jag fick första delen av manuset till ”Herr von Hancken” hemskickat, säger Johan.

 • Vad har du gjort i mellantiden?
  – Inte mycket – gått på lågvarv helt enkelt. Man har vissa rutiner som håller en vid liv. Jag spelar tennis, läser mycket, ser film och mycket sport på tv.

  Nervöst efter väntan
  Att det i sinom tid skulle komma något som skulle intressera honom tvivlade han inte på, men nervositeten fanns där.
  – Nervös är man väl i stort sett hela tiden och när man väl har ett jobb så oroar man sig för att det snart ska ta slut. Det är något som vi lever med allihopa som frilans.
  – Sen var det naturligtvis nervöst att sätta igång med arbetet eftersom jag gått overksam så länge.

  Kände du dig ringrostig?
  – Ja, det är klart. Men man får hoppas att det är lite som att cykla – att man kommer in i det ganska snabbt.
  Informatorn Bror Benjamin Carlander är historiens berättare och kapten von Hanckens vapendragare och för att få rollen fick Johan ta sig igenom ”en hemsk situation”.
  – Jag fick provfilma och det är aldrig särskilt kul. Speciellt inte då man känner att det är någonting som man verkligen vill göra. Det står så mycket på spel. Men det gick ju bra i alla fall, säger Johan och ler.

  Blev otroligt glad
  – Sen blev jag otroligt glad när jag fick rollen. Så där konkret glad som man inte blir så där väldigt ofta. Sen varar ju det bara i fem minuter – sen börjar man oroa sig för det.

 • Oroar du dig mycket?
  – Ja, det kommer ju prestationsångest och sånt där på en gång. Fast det är jag så van vid, så det är inte så dramatiskt.


  FAKTA
  Namn: Johan Widerberg.
  Ålder: 26 år.
  Familj: Mamma.
  Bor: Stockholm.
  Bakgrund: spelade som barn med i pappa Bo Widerbergs produktioner, spelade en av titelrollerna i "Ebba och Didrik", "Rapport till himlen", "Juloratoriet", "Lust och färgring stor", "Litivm", "Under solen", "På fremmed mark", har spelat på Stockholms stadsteater i "Det är från polisen".
  Aktuell: Som Carlander i "Herr von Hancken" och i bioaktuella "Gossip". Första delen av fyra sänds i kväll, juldagen, klockan 20.00 i SVT1.
  Per Oscarsson som den självupptagne von Hancken och Johan Widerberg som informator Carlander i SVT:s jul-satsning, som börjar i kväll 20.00. Dramat får två getingar av Expressens tv-recensent Anders Björkman.
 • Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat