http://www.expressen.se/article.asp?id=59961

Johan Widerberg talar ut om kollapsen

Foto av Weine Lexius
Nu mår Johan Widerberg bättre och ska återigen upp på scenen i Malmö.

För en knapp vecka sedan klappade han ihop mitt i föreställningen av "Dorian Grays porträtt" på Hipp i Malmö. Sedan dess har han i stort sett inte gjort någonting alls mer än vilat.
I dag talar Johan Widerberg, 26, ut i Expressen.
– Jag blev fruktansvärt rädd.

Det har snart gått en vecka sedan Johan Widerberg fördes till sjukhus under stor dramatik.
– Jag hade varit förkyld länge och spelade två tre kvällar med feber i kroppen. En förkylning går ju över, tänker man, och det är ju inget att göra någon affär av. Men på fredag i förra veckan kände jag mig allmänt hängig, illamående och fick plötsligt en kraftig yrsel före föreställningen. Men man ignorerar ju gärna sånt med motiveringen att the show must go on, berättar han.
– Jag gick in på scenen precis som vanligt, men i samma ögonblick kände jag att något var fel. Yrseln blev ännu värre och jag drabbades också av tunnelseende. Men jag fortsatte att spela. Plötsligt kände jag hur jag förlorade känseln i både armar och ben. Jag blev fruktansvärt rädd, och hur gärna jag än ville fortsätta föreställningen så kunde jag bara inte.

Virus i hjärtat
Situationen på Hipp var förvirrad medan Johan Widerberg forslades i ambulans till sjukhus.
– Jag har aldrig drabbats av något sånt här tidigare, och detta, att så totalt förlora kontrollen över sig själv, var fruktansvärt.
På sjukhuset konstaterades att han drabbats av "ett vandrande virus", ett virus som sätter sig på olika ställen i kroppen. I det här fallet i hjärtat.
– Det är tydligen det man kallar hjärtsäcksinflammation. Pumpen klarar helt enkelt inte av att pumpa. Så jag beordrades vila, vila och åter vila. Jag får inte motionera utan ska bara vila, fortsätter Johan Widerberg.

 • På tisdag är det sagt att du ska spela igen – är du rädd för den föreställningen?
  Lång paus.
  – Det är klart man är, säger han sedan eftertänksamt. Detta att inte ha kontroll över sin egen situation var fruktansvärt obehagligt, och det vill jag inte uppleva igen. Men nu är jag på väg tillbaka och något allvarligt fel har man inte upptäckt. Så när jag återhämtat mej så är jag frisk, säger läkarna, som tagit en rad prover på mej.
 • Hur mår du just nu?
  Lång paus.
  – Bra. När jag inte anstränger mig.
  Malmö dramatiska teater tvingades ställa in åtta föreställningar av "Dorian Grays porträtt". Fem föreställningar återstår i vår och alla är slutsålda. Teatern undersöker nu möjligheten av att ta upp stycket nästa säsong igen med samma huvudrollspar, alltså Johan Widerberg och Rikard Wolff.

  Av TONY KAPLAN

 • Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat