Originalartikeln hittar du här

Johanna Sällström är trött på sin egen röst

MALMÖ. På vita duken lämnar hon ut sig fullständigt. Privat påstås däremot Johanna Sällström, 27 i år, vara både blyg och aningen tillknäppt. Och det visar sig stämma. – Du får ursäkta att jag sluddrar så här, men jag har talat oavbrutet i en månad nu. Jag är innerligt trött på min egen röst, klagar hon när Expressen träffar henne under inspelningen av nya filmen.

Johanna Sällström
Johanna Sällström. Gillar inte såpa men korv

Hon är just nu en av Sveriges hetaste skådespelare. Senast aktuell i biosuccén "Hans och hennes". Nu spelar hon den konststuderande Josefine i Alexandra Therese Keinings debutfilm "Hot dog", som får premiär i oktober. Johannas rollfigur är en hårt festande tjej med struliga relationer.
Filminspelningen i Malmö är snart avslutad för Johannas del och bara de allra sista scenerna återstår. Inte undra på att hon är utsjasad och tycker att det är jobbigt med en frågvis intervjuare.

Inget snack om såpor
Det blir inte direkt bättre av att vi drar upp gamla meriter som "Tre kronor", där hon trots allt fick sitt genombrott. Såpaälskare minns henne som tuffa Victoria Brännström.
– Nej, usch inte det där nu igen, protesterar Johanna när vi konfronterar henne med hennes förflutna.

 • Okej, tillbaka till framtiden. Hur är den här nya filmen?

 • – Ja, det får ju regissören svara på.
 • Soppatorsk!

 • – Jo, det känns faktiskt som om jag går på reservdunken nu, säger hon och ställer undan den vegetariska lunchlådan som hon petat lite förstrött i och tänder ännu en cigarrett.
  Om hon nu inte står för ungdomssynden "Tre kronor" borde hon rimligtvis vara mer stolt över framgångarna med Daniel Fridells "Under ytan" som renderade henne en Guldbagge. Men något hände. Efter prisgalan tog hon ett sabbatsår från filmen och bosatte sig i Köpenhamn.
  – Jag ville göra något helt annat, men vad säger jag inte. Av privata skäl, säger Johanna Sällström.
  I december i fjol flyttade hon till Malmö för att spela teaterstycket "Dorian Grays porträtt" mot bland andra Johan Widerberg. Samme Widerberg som för övrigt fick sitt publika genombrott i pappans "Lust och fägring stor" där hans motspelerska hette Marika Lagercrantz, som i sin tur spelar mot Johanna i "Hot dog".
  – Jag är förälskad i Marika. Hon bjuder så mycket på sig själv.

  Fann varandra
  Det var för två år sedan som regissören och nyblivna bästisen Alexandra Therese Keining tog kontakt med Johanna och visade manuset till "Hot dog".
  – Vi fann varandra väldigt snabbt och den här filmen blev som vårt gemensamma barn. Jag har ju tidigare bara jobbat med manliga regissörer och tvingats kämpa för att skydda mina karaktärer.
  – Vi har blivit jättenära vänner, fortsätter Johanna. Jag känner mig stark tillsammans med henne. Inte lika utsatt som man annars lätt kan känna sig under en filminspelning med jobbig, neurotisk stämning.

 • Och när den här filminspelningen är klar på måndag, vad händer då?

 • – Jag ska sova. Sedan vet jag inget alls om framtiden. På onsdag får jag säkert panik.

  Av Per Hägred

  Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat