Originalartikeln hittar du här

Filmdebut för Linda Ulvaeus

Linda Ulvaeus
Linda Ulvaeus är dotter till halva Abba men vill inte syssla med musik. I stället satsar hon på en skådespelarkarriär. På juldagen har hennes första film premiär: "Under solen".

- Rolf Lassgård, Helena Bergström och Johan Widerberg beundrar jag väldigt mycket så jag höll på att smälla av när jag hörde att det var dem jag skulle spela mot, säger Linda Ulvaeus.
I kväll är det galapremiär för Colin Nutleys nya film "Under solen". Som vanligt medverkar hans sambo Helena Bergström och bredvid henne ser vi Rolf Lassgård och Johan Widerberg i huvudrollerna.
Filmen kretsar kring en handfull människor i Sverige 1956, och Erik, spelad av Johan Widerberg, fattar tycke för Lena som spelas av ett nytt namn inom filmvärlden: Linda Ulvaeus.
- Lena är en oförstörd bondtös, naiv och ovetande, som är jätteförälskad i Erik och tror att det kan bli någonting fint av det, säger Linda Ulvaeus.
- Erik tycker själv att han är världsvan och är mest intresserad av att förföra henne. Det blir en konflikt där.

Helenas mamma tipsade
Linda Ulvaeus kom i kontakt med Colin Nutley via en något ovanlig väg.
- Helena Bergströms mamma såg mig när jag gjorde ett prov till Scenskolan här i Stockholm. Sen ringde hon upp Colin, jag träffade honom, vi pratade lite och det kändes bra på en gång, berättar Linda.
Första mötet mellan Colin Nutley och Linda var för knappt ett år sedan. I somras flög hon till Trollhättan och inspelningen där.
- Min första filmdag skulle vara en solig midsommarafton, men sommaren var inte speciellt solig. Den här scenen skulle tas en måndag och det ösregnade.
Colin Nutley anpassade sig efter vädret och gjorde midsommaraftonen regnig i stället.
- De skvätte ner mig med massa vatten, och sprutade med blomspruta i ansiktet på mig så att jag blev alldeles dyngsur. Jag frös jättemycket och det var så kallt. Det var min första filmerfarenhet, säger Linda och skrattar.
Visst har hon gjort små inhopp på tv och i någon liten film tidigare. Men inte i något som "är värt att nämna" eller "något så här ordnat" som hon själv uttrycker det.

Fick rollen utan hjälp av pappa
Även om det är första filmen hon gör har hon haft roller tidigare. Dels i "Spelman på taket" i Malmö, dels i "Kristina från Duvemåla" som hennes pappa Björn Ulvaeus har skrivit.
Hon fick rollen utan hjälp av pappa ska tilläggas.
Men hon kommer inte ifrån att hon är dotter till två av Sveriges mest kända musiker: Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog.
- Men jag kan inte jämföras med mina föräldrar eftersom jag jobbar med helt andra saker.

  • Har du medvetet satsat på annat än musik för att slippa bli jämförd med dina föräldrar?

  • - Det vet jag inte, kanske... Men jag aldrig varit intresserad eftersom jag har varit fullmatad med musik sen jag var liten. Det har funnits med hela tiden och så kom jag tidigt in på teatern och det känns att det är det här jag vill syssla med.

    Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat