http://www.expressen.se/article.asp?id=10534

Johan Widerberg som regissör

BERLIN. I höst kommer Johan Widerberg att debutera som filmregissör. Det blir med en 50 minuter lång barnfilm, som går under arbetsnamnet "Mysa".

- Jag tror att han är skräckslagen inför det - men samtidigt vet jag att han är väldigt angelägen om att göra det, säger Widerbergs producent Anna Eriksson till TT.
Anna Eriksson började nyligen som producent på Svensk Filmindustri och vill gärna göra det oväntade, vilket bland annat innebär att hitta nya regissörstalanger.
Men hur kom hon att tänka på Johan Widerberg, som hittills är mest känd som skådespelare i filmer som "Lust och fägring stor" (regisserad av hans far Bo Widerberg), "Juloratoriet" och nu senast "Under solen"?
- Jag har känt honom länge och jag har vetat om att han vill regissera. Han har ju väldigt stor erfarenhet av att arbeta med barn från flera filmer, och han har ju dessutom själv varit skådespelare i ung ålder.
- Så därför tror jag att det är bra att han börjar med en barnfilm. Det är inte minst av omtanke om honom själv som det blir en sådan - och dessutom en relativt kort film.

  • Med tanke på att hans far var Bo Widerberg måste väl Johan känna sig lite tveksam inför den uppmärksamhet hans regidebut kommer att föra med sig?
    - Han är skräckslagen. Men samtidigt vill han så väldigt gärna. "Mysa" - ett namn som den färdiga filmen antagligen inte kommer att bära - kom fram genom en manustävling härom året.
    Det är tänkt att den ska spelas in kommande höst och att den därefter ska ingå i ett av SF distribuerat barnfilmspaket.
    - Jag är alldeles övertygad om att Johan kommer att göra ett bra jobb. Vi har redan gjort en pilotfilm att visa för filmens finansiärer och den blev också bra, säger Anna Eriksson.
    Johan Widerberg kommer på fredagen till filmfestivalen i Berlin, där han är en av knappt tjugo unga europeiska framtidslöften som ska presenteras för press och publik.
  • Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat