Originalartikeln hittar du här
Filmer av och om kvinnor

Lilla filmfestivalen i Båstad har globalt tema

För sjunde året arrangeras Lilla filmfestivalen i Båstad. Stefan Jarl är konstnärlig ledare. Under festivalens fyra dagar bjuds seminarier, kortfilmer och dokumentärer förutom spelfilmer. Ett av årets teman är filmer gjorda av kvinnor.
Kandahar
Bild: FOLKETS BIO
Osynliga. "Kandahar" handlar om det afghanska folkets, och kanske framförallt kvinnornas, situation under den stränga Taliban-regimen.

Stefan Jarl


På fredag invigs den sjunde upplagan av Lilla filmfestivalen i Båstad. I år är festivalens tema Film från hela världen, med kvinnor i centrum.

– När jag satt och valde ville jag ha filmer som till största delen var producerade utanför Hollywood och USA. När jag så valt insåg jag att en stor del av filmerna hade en kvinna som upphovsmakare, så jag beslutade mig för att ha det som tema, berättar Stefan Jarl som är festivalens konstnärlige ledare.

Båstad logiskt val
Jarl tog över ledarskapet då vännen och arbetskamraten Bo Widerberg gick bort 1997. Widerberg hade i Båstad hittat en fristad där han samlade kraft och inspiration. Valet av värdkommun för filmfestival föll sig naturligt. Stefan Jarl har dock ingen annan anknytning till orten än just som konstnärlig ledare för festivalen.

– Jag har visserligen filmat i Båstad, men då var samhället bara en fond.

Det konstnärliga ledarskapet innebär främst att välja ut de filmer som ska visas, bestämma ett tema och hålla ihop festivalen rent praktiskt.

Nyordning krävs
– Rollen som ledare tar mycket tid från mitt övriga arbete och jag har förvarnat festivalen om att jag inte kan fortsätta som hittills. Festivalen behöver en riktig budget för att kunna drivas vidare på samma sätt, säger han.

Festivalen invigs av Stefan Jarl, som också presenterar årets kortfilmare. I år har den ärofulla titeln tillfallit Johan Söderberg som gjort en serie filmer under namnet ”Read my lips”. Filmerna kunde ses som stående inslag i kulturmagasinet Kobra i SVT, och en del av dem visas under festivalen.

Söderberg har tagit sekvenser ur filmer och satt mer eller mindre kända låtar till bilderna, ett exempel är den film då Mona Sahlin satts ihop med Carolas ”Främling”.

Samproduktioner
Under festivalen visas bland annat filmerna ”Monsunbröllop” av Mira Nair – en varmhjärtad skildring av ett kaotiskt indiskt bröllop, ”Carlo Giuliani, Ragazzo” av Francesca Comencini om dödsskjutningen under kravallerna i Genua samt ”Kandahar” av Mohsen Makhmalbaf som handlar om de afghanska kvinnornas situation under talibanregimen.

– Filmerna produceras oftast i de länder regissörerna kommer från, men inom filmen finns en ekonomisk globalisering som gör att de ofta finansieras av andra länder. USA köper upp de regissörer de vill arbeta med, medan till exempel Frankrike ligger långt framme i att finansiera filmer från lite udda filmländer, berättar Stefan.

Start med seminarier
Festivalen tjuvstartar dock redan i morgon torsdag med två seminarier, det första är ett möte mellan Stefan Jarl med filmen ”Ett anständigt liv” och Sami Saif samt Phie Ambo med deras nyproducerade ”Family”, som sedan har premiär under torsdagskvällen.

Dagens andra seminarium är ett möte mellan den svenska avant-gardefilmaren Gunvor Nelson och de unga danska dokumentärfilmsregissörerna Dorte Hoeg Brask och Mikala Krogh.

Hanna Norling

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat