http://www.svd.se/dynamiskt/Noje/did_2213882.asp

"Jalla"-stjärna i film om Norrmalmstorgsdramat

Nästan 30 år efter gisslandramat på Norrmalmstorg blir de dramatiska dygnen tv-film.

I huvudrollerna som rånarna Janne Olsson och Clark Olofsson: Torkel "Jalla! Jalla!" Petersson och Shanti Roney.

Ingen över 35 har glömt de sex augustidygnen 1973: Kung Gustaf VI Adolf låg för döden, valet närmade sig snabbt och Janne Olsson och Clark Olofsson höll fyra personer som gisslan på Kreditbanken, Norrmalmstorg, Stockholm. I direktsändning.

- Jag är 32 år nu. Precis lika gammal som Janne Olsson var då, säger Torkel Petersson. På en Olsson-skånska som ligger långt från Måns i "Jalla". Men som visar sig vara hans modersmål.

- Ja, jag växte upp med skånskan, i Lund. Men nu har jag inte talat skånska på 13 år, så det är faktiskt lite svårt.

Mannen bakom tv-filmen "Norrmalmstorg" är Håkan Lindhé ("Familjehemligheter") som står för både manus och regi. Han berättar att han varit intresserad av projektet i tio års tid.

- Jag har läst nästan allt som skrivits om dramat i Sverige, gått igenom allt polismaterial, förhör, domar, SVT:s arkiv, allt som sändes på radio... Dessutom har jag varit i kontakt med tre ur gisslan och en av polismännen. Gisslan har läst manus och blev lugna när de såg att jag ville ge en så rättvis bild av dramat som möjligt.

"Norrmalmstorg" ska bestå av svartvitt arkivmaterial från spelplatserna utanför banken. Dramat inne i bankkontoret och valvet gestaltas av skådespelare, där Melinda Kinnaman, Johan Widerberg, Tuva Novotny och Tova Magnusson-Norling spelar rånarnas gisslan.

Filmen ska bli en och en halv timme lång och visas någon gång under 2003. (TT Spektra)

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat