Jarl tar priset han själv brukar utse

I vanliga fall är det Stefan Jarl som utser pristagaren av Bo Widerberg-stipendiet. I år får han det själv.
- Jag är rädd att det ska uppfattas som om jag har gett priset till mig själv, säger han.
Stefan Jarl är en av Sveriges mest hyllade och respekterade filmare. Han har bland annat gjort den så kallade modstrilogin, "Jag är din krigare" och "Liv till varje pris" om kollegan och vännen Bo Widerberg. Just nu pågår Lilla Filmfestivalen i Båstad, som startades av just Widerberg. Efter hans död fick Stefan Jarl ta över. I vanliga fall har han full kontroll över vad som ska hända.
Men inte i år. Margareta Bengtsson, kultur- och fritidschef i Båstad kommun, gjorde nämligen en kupp. Hon ringde runt till finansiärerna av Bo Widerberg-stipendiet (Svenska filminstitutet, SVT, ABF, Svensk filmindustri och Sandrew) och lyckades övertyga dem om att Stefan Jarl - som är den som normalt sett utser pristagaren - skulle få stipendiet i år.
- Jag blev helchockad. Det var en superöverraskning. Jag fattar inte hur Maggan har kunnat hålla det hemligt, säger Stefan Jarl. Stipendiesumman på 50 000 kronor ska Stefan Jarl använda för att ha något att leva på medan han jagar pengar till sitt nya projekt med arbetsnamnet "Hur det är". Det är en dokumentär som ska "ta temperaturen på Sverige". "Hur det är" har tidigare fått 1,5 miljoner kronor i förhandsstöd av Svenska filminstitutet. (TT Spektra)


Stefan Jarl får Widerbergpriset

Båstad TT

Filmregissören och samhällskritikern Stefan Jarl belönas med Bo Widerberg-stipendiet 2002 på 50 000 kronor. Priset överlämnades på fredagen vid en ceremoni i samband med den pågående Lilla Filmfestivalen i Båstad.

Jarl, med filmer som Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Naturens hämnd, belönas enligt juryn för att han "med glödande energi och engagemang, oräddhet och varm omtanke gör stora insatser för filmen. Genom filmer, artiklar, upptäckter och andra initiativ på filmområdet sprider han insikt och ger starka upplevelser".

Bakom Widerberg-stipendiet står Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, ABF, Svensk Filmindustri och Sandrew Metronome. Det delas i år ut för sjätte gången. Bland tidigare pristagare kan nämnas Lukas Moodysson, Lars Westman och Josef Fares.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat