http://www.svd.se/dynamiskt/Noje/did_3735192.asp

Torkel Petersson blir stjärna i Berlin

Torkel Petersson blir nästa års svenska stjärnskott vid filmfestivalen i Berlin. Han spelar huvudrollen i Josef Fares "Kopps" som ska visas på festivalen.

- Värsta grejen! Roligt och spännande.

Så kommenterar Torkel Petersson att han av filminstitutet utsetts till Sveriges "shooting star" i Berlin.

Torkel, som slog igenom i Fares "Jalla! Jalla!", blir därmed en av 18 unga europeiska skådespelare som uppmärksammas särskilt under filmfestivalen.

- Jag vet inte exakt vad det innebär, men jag har pratat med (förra årets svenska stjärnskott) Tuva Novotny som berättat lite. Man glider runt på olika seminarier, träffar skådisar från andra länder och diskuterar samarbetsprojekt.

Tror du det här blir en språngbräda för en internationell karriär?

- Jag vet inte, men visst, man träffar folk som får veta att man finns. Jag ser inget värde i sig att filma utomlands, men det är alltid bra att ta del av olika filmtraditioner och ta det med sig hem.

Hur tror du att "Kopps" kommer att tas emot i Berlin?

- "Jalla! Jalla!" har gått bra utomlands. Josefs formspråk är inte uppbyggt kring en intellektuell dialog, utan både "Jalla!" och "Kopps" är varma, sköna berättelser där varje scen är som en liten sketch. Det är en situationshumor som är universell.

Festivalen i Berlin pågår den 6-16 februari. Tidigare svenska shooting stars har varit Tuva Novotny, Alexandra Rapaport och Johan Widerberg. (TT Spektra)

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat