http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?version=10318

Wolff tar plats på Hipp i vår
Av Nina Elfström, 17 november 2000

Malmö dramatiska teater sätter upp "Dorian Grays porträtt" på Hipp

Det blir Rikard Wolff och Johanna Sällström som gör Johan Widerberg sällskap på scen i Malmö dramatiska teaters uppsättning av "Dorian Grays porträtt" på Hipp.
Premiären är satt till den 2 februari nästa år och Johanna Garpe ska regissera. Widerberg gestaltar Dorian Gray och Wolff gör hans bästa vän Sir Henry i Oscar Wildes teaterstycke. Wolff var klar för rollen redan i somras, men det osäkra läget vad gällde Hippscenens vara eller icke vara, gjorde att ensemblen inte visste om de skulle få spela pjäsen.
- Det var lite tjatigt som bekant, säger Rikard Wolff per telefon från Stadshotellet i Västerås. Han är där för att framföra sitt visprogram om den franska sångerskan Barbara.
- Vad som lockade mig att ta jobbet var människorna jag kommer att jobba med och att det är en pjäs av Wilde.

Senast Wolff spelade i Malmö var på 1980-talet då han gick på Teaterhögskolan i stan. Han har tidigare kommit i kontakt med "Dorian Grays porträtt" då han läst in pjäsen som talbok och spelat den som radioteater, men då i rollen som Basel.
Huvuddragen i pjäsen är att den unga Dorian låter sig avporträtteras av konstnären Basel. Dorian inser att hans skönhet inte kommer att vara för evigt. Bara porträttet kommer att återstå när hans kropp har åldrats. Ungdom och skönhet är allt för Dorian Gray.
- När Wilde skrev det här delade han upp sig själv i tre karaktärer, säger Wolff. Jag spelar berättaren, den världsvane, lebemannen, den ytliga Wilde. Dorian Gray är hans dolda sida där han drömmer om den eviga skönheten.
Basel är konstnären. Jag är mest cynisk och sprider bitskhet omkring mig.

25-åriga Johanna Sällström, som tilldelades en Guldbagge för sin insats i filmen "Under ytan", spelar Dorian Grays olyckliga kärlek, skådespelerskan Sibil Vane. Rollfiguren Basel gestaltas av Malmö dramatiska teaters Göran Dyrssen.
Övriga medverkande är Mats Olausson, Björn Åkesson, Kristina Kamnert Suneson och Bo-Christer Hjelte.
"Dorian Grays porträtt" spelas fram till den 24 mars.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat