http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?version=10318

Helena Bergström om skvallret och Gossip
Av Eva Redvall, 22 december 2000

Helena Bergström lovar att Sveriges främsta skådespelerskor trivdes som fiskar i vattnet ihop när "Gossip" spelades in.

- Hur skall det gå? sa alla.
Hur skall tio allt-ljus-på-mig-divor kunna få plats i en och samma film utan att stjärnornas krig brakar lös?
Jag menar, Herregud! Pernilla August, Helena Bergström, Lena Endre, Stina Ekblad, Ewa Fröling, Marika Lagercrantz, Suzanne Reuter, Marie Richardson och Gunilla Röör. Och, som om inte det räckte, dessutom svensk teaters granitklippa, Margareta Krook.

Nu pilar Helena Bergström in på Grand Hotel, tjugo minuter försenad (dagislämning), på högt varv, men söt som en bigarrå och iklädd, bland annat, ett par svarta byxor med roliga röda blixtlås längs benen.
Hon bedyrar att alla damerna bara tyckte det var toppen att få dela bioduk med sina värsta konkurrenter.
- Det var en sådan befrielse att få träffas och jobba tillsammans! Vi får ju aldrig chansen annars. För det mesta finns det bara en eller ett par bra kvinnoroller i varje film. Vi skyndade oss alltid ut från sminket, för vi ville hellre sitta och fika och prata med varandra.

Filmen heter "Gossip" och är Colin Nutleys senaste bidrag till den svenska biografunderhållningen. Mycket olik hans tidigare filmer. Och, om mitt omdöme inte sviker mig helt, en given publiksuccé.
Nio skådespelerskor har provfilmat för titelrollen i en nyinspelning av Garbo-klassikern "Drottning Kristina". Det är berättelsens avstamp.
Dessa nio, plus den skådespelande mamman till en av dem, får vi sedan följa under ett dygn av yrkesutövning och nervös väntan på beskedet om vem som har fått rollen.

Berättartekniskt påminner filmen om Robert Altmans "Short Cuts", med många parallella historier och levnadsöden som korsar varandra på ofta oväntade sätt.
Känslorna och situationerna kunde varit hämtade direkt ur verkligheten - och är det förmodligen i somliga fall. De medverkande skådespelerskorna har samtliga bidragit med egna erfarenheter.
- Vi träffades och pratade, alla tjejerna, redan för ett par år sedan, berättar Helena Bergström. Då var Viveka Seldahl också med. Hon var tyvärr tvungen att hoppa av sedan på grund av andra jobb.

I början höll damerna masken, tassade litet försiktigt.
- Vi ville ju vara så oerhört fina människor och inte visa upp oss så egotrippade som vi faktiskt är. Men sedan började vi skratta. Och gråta.
Erfarenheter utbyttes, intryck jämfördes, skandaler avslöjades.
Resultatet blev vad Helena Bergström kallar "en igenkännbar såpa på hög nivå".
- Känslorna och situationerna känner vi igen. Vem har, till exempel, inte varit med om att spela kärlekscener med någon man inte gillar? Och visst kan det gå hett till ibland, i verkligheten precis som i filmen.
- Men vi har lekt med karaktärerna. Skruvat dem. Skrattat litet åt absurditeten i vår värld. Vågat se på oss själva med litet distans. Och haft fruktansvärt roligt!

De flesta av kollegerna i filmen var Helena Bergström bekant med sedan tidigare. En del mötte hon redan på scenskolan, andra har hon arbetat med på Dramaten eller Stockholms stadsteater.
- Men Marika Lagercrantz hade jag egentligen bara sagt hej till tidigare. Hon visade sig vara en väldigt mysig bekantskap.
De två har inte många scener ihop i "Gossip".
Men när de möts, pussas de ganska rart. Med betoning på rart.
Deras rollfigurer antas ha en lesbisk relation, men här tycks plötsligt censuren ha slagit till.
Helena Bergström blir litet ställd när jag undrar över denna sedlighet och säger att man väl inte behöver visa allt, och vad skulle det i så fall tillföra filmen och, nej, det beror inte alls på att någon skulle vara pryd eller så.

Så vi växlar spår och nämner i förbigående Bengt Palmers bok om "Gossip" i stället.
Den skall komma någon gång på nyåret och är ett slags dagbok över inspelningen.
Enligt Helena Bergström har Bengt Palmers också haft en inte ringa del i tillkomsten av projekt "Gossip", även om han inte är nämnd i produktionsuppgifterna.
- Colin säger ju alltid att han inte jobbar med manus. Men det stämmer inte riktigt, säger Helena Bergström i förtroende. Och Bengt har fungerat som hans bollplank. Colin pratar och Bengt skriver. "Gossip" får svensk premiär på juldagen.

Sedan väntar internationell lansering. Helena Bergström berättar att det redan finns en engelskspråkig broschyr och att filmen är såld till "jättemånga" länder.
Och medan "Gossip" vandrar ut över världen, tar Helena Bergström tillsammans med Colin Nutley itu med filmatiseringen av Liza Marklunds roman "Sprängaren", där hon bland annat får sällskap av Pernilla August och förmodligen ytterligare ett antal kolleger från "Gossip".
Hon är lycklig över rollen som kriminalreportern Annika Bengtzon.
- Jag har länge velat göra något i den genren. Men jag ville inte spela polis och bli som en man. Det vore helt fel. Att historien utspelar sig i tidningsvärlden passar mig jättebra, säger Helena Bergström, som har pryat på ett par kvällstidningar i Stockholm inför inspelningen och funnit branschen fascinerande.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat