http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?version=25333

Gummistövlar på när Wilde-pjäs får premiär
TT, 25 januari 2001

Det blir rejäla gummistövlar på för Johan Widerberg, Rikard Wolff och de andra skådespelarna i Oscar Wilde-pjäsen Dorian Grays porträtt med världspremiär i Malmö den 2 februari.

Den irländsk-brittiske författaren Oscar Wilde skrev texten som en roman 1891. Regissören Johanna Garpe har skrivit om bokens prosa till repliker och dialog. Det tog henne nio månader av intensivt arbete.
- Jag fick klartecken av dåvarande teaterchefen i Malmö, Nikolai Vemming, och fick sedan göra hela rollbesättningen själv eftersom jag skrivit all text och kände karaktärerna. Jag visste vilka skådespelare som skulle passa, sade Johanna Garpe när tre scener pressvisades på torsdagen på Hippscenen vid Malmö dramatiska teater.

Fyra frilansande stockholmare kallades in. Johan Widerberg som fick huvudrollen samt Rikard Wolff, Johanna Sällström och Lottie Ejebrant.
Från Malmös fasta ensemble hämtades Göran Dyrssen, Kristina Kamnert Suneson, Björn Åkesson, Bo-Christer Hjelte (som spelar tio olika betjänter) och Mats Olausson.
Johan Widerberg säger att filmen är hans egentliga passion, men att det finns stora likheter med teaterns spel.
Man måste prata högre här på teatern, det är nog största skillnaden, säger Johan Widerberg som ser huvudrollen i Dorian Gray som en utmaning eftersom han, som han uttrycker det, inte är en skolad skådespelare.

I hela andra akten vadar skådespelarna i en vattenfylld kanal närmast publiken. Vattnet blir spegeln som den självupptagne och självförstörande Dorian behöver för att bekräfta sig själv.
I bassängen löper också en catwalk där danska scenografen Maj Ravn låter rollfigurerna likt mannekänger föras runt längs en motordriven bana.
- Kul med en så tekniskt avancerad föreställning, tycker Widerberg som inte störs av att spela i gummistövlar. Men nog var det lite svårt att lära sig gå ordentligt i vattnet, säger Kristina Kamnert Suneson.
Göran Dyrssen håller med, men tycker om den här sortens nyare scenografi.
- Den blir lite som en medspelare, säger han.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat