http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?article=10018342

Film ska visa flera sanningar om gisslandrama
Av Eva Redvall18 september 2002

Den mångsidige regissören Mikael Hylin, som har arbetat med det mesta från opera till actionfilm, ägnar sig i höst åt brottslighet.

Två projekt står på hans agenda: en dokumentär om Norrmalmstorgsdramat och en serie porträtt av några av Sveriges mest kriminella människor, bland dem vår störste krimikändis Clark Olofsson.
- Det här kommer att bli extremt kontroversiellt, säger Mikael Hylin.
Nästa år har det gått trettio år sedan ett rånförsök mot Kreditbankens huvudkontor i Stockholm förbyttes i ett gisslandrama som uppmärksammades över hela världen.

Mikael Hylins kollega Håkan Lindhé har redan gjort en tv-film om Norrmalmstorgsdramat, med Shanti Roney, Torkel Petersson, Melinda Kinnaman, Tova Magnusson-Norling, Tuva Novotny och Johan Widerberg i de stora rollerna. Filmen, som blandar svartvitt arkivmaterial med dramatiseringar, spelades in i våras och ska visas i Sveriges Television nästa år.
Mikael Hylins film, som också den är tänkt för visning nästa år, blir till skillnad från Lindhés, en ren dokumentär. Hylin gör den på eget initiativ, men hoppas på samarbete med Sveriges Television. Arbetet har pågått i sex månader, och merparten av intervjuerna är redan genomförda.
- Jag har fått ensamrätt på personer som inte har talat förut, säger en nöjd Mikael Hylin. Vilka de är vill jag inte avslöja just nu. Men det är mycket nytt som kommer fram. Jag vill speg-la Norrmalmstorgsdramat utifrån de personer som var med och visa sanningen ur flera perspektiv.

Jämsides med filmen om Norrmalmstorgsdramat arbetar Mikael Hylin med en serie porträtt av svenska kåkfarare, de flesta av dem välkända och omskrivna brottslingar. Tre av dem är livstidsfångar. Men det är inte bara därför Mikael Hylin tänker kalla serien "Dömda till livstid".
- När man är straffad en gång, fortsätter man att straffas oavsett vad man gör, påpekar han.
Hittills har han intervjuat sex personer - fem män och en kvinna. Kanske blir det fler. Tills vidare vill Hylin bara avslöja två namn: Clark Olofsson och Kjell Johansson - den senare ledare för den så kallade grodmans-ligan.
Kjell Johansson är en av Mikael Hylins närmaste vänner. De två lärde känna varandra när Hylin för många år sedan ombads ställa upp som kontaktperson för Johansson. Genom honom har han fått inblick i fängelselivet och sett hur dåligt många interner mår.

Hylin hoppas att det hans intervjuoffer berättar ska ha en avskräckande effekt på de alltför många unga människor som ser brottslighet som något glamouröst.
- Det är inte meningen att de ska sitta och skrävla om vad de har gjort, understryker han. Jag såg TV4:s intervju med Clark Olofsson förra året och tyckte att den var bedrövlig. Han satt där och pratade om hur ballt allting var. Jag vill visa hur jävligt det är, hur fruktansvärt dåligt de mår och hur det har blivit som det blivit.
- Jag vill göra ett samhällsdokument inifrån det djupaste träsket.

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat