Båstad Lilla Filmfestival

Chockad Jarl invigde filmfest (Hallandsposten 020803) (Citat av Johan)

Grattis Stefan Jarl (Aftonbladet 020803) (Bild på Johan)

Filmer av och om kvinnor (Hallandsposten 020731)

Stefan Jarl får Widerberg-priset (Vestmanland Läns Tidning 020803)

Ett par TT-notiser från Svenska Dagbladet om att Jarl tilldelats priset New


Några mindre artiklar främst om filmerna som visades på festivalen.

Arbetarbladet 020729
Lilla filmfestivalen sjunde året i rad
BÅSTAD. För sjunde året i rad arrangeras Lilla filmfestivalen i Båstad. De fyra första dagarna i augusti visas dokumentärer, spelfilmer och kortfilmer från bland annat Sverige, Indien, USA och Iran.
   Festivalens konstnärlige ledare är filmaren Stefan Jarl, och han inviger arrangemanget.
   Årets tema är film från hela världen med kvinnor i centrum och inleds med den indiska filmen Monsunbröllop av Mira Nair.
   På samma tema visas även den iranske regissören Mohaen Makhmalbafs internationellt prisbelönade film Kandahar, om de afghanska kvinnornas situation under talibanregimens förtryck.
   Jonas Åkerlund medverkar i festivalen för fjärde gången i rad och gör i år långfilmsdebut med filmen Spun.
   Lilla filmfestivalen startades av filmaren Bo Widerberg. Vid hans frånfälle tog vännen och arbetskamraten Stefan Jarl över.
Men redan på torsdag, är det seminariedag där man bland annat diskuterar skillnaderna mellan dansk och svensk dokumentärfilm samt mellan det personliga och det öppet politiska filmskapandet.TTÖstgöta Correspondenten 020729
Filmfestival med kvinnor i centrum

FÖR SJUNDE året i rad arrangeras Lilla filmfestivalen i Båstad. Under augusti månads fyra första dagar visas dokumentärer, spelfilmer och kortfilmer från bland annat Sverige, Indien, USA och Iran.

Festivalens konstnärlige ledare, filmaren Stefan Jarl, inviger arrangemanget och passar då på att presentera Årets kortfilmare, Johan Söderberg. I samband med detta visas även några av Söderbergs filmer.

Årets tema är film från hela världen med kvinnor i centrum och inleds med den indiska filmen "Monsunbröllop" av Mira Nair.

På samma tema visas även den iranske regissören Mohaen Makhmalbafs internationellt prisbelönade film "Kandahar", om de afghanska kvinnornas situation under talibanregimens förtryck.

Jonas Åkerlund medverkar i festivalen för fjärde gången i rad och gör i år långfilmsdebut med filmen Spun.

Lilla filmfestivalen startades av filmaren Bo Widerberg. Vid hans frånfälle tog vännen och arbetskamraten Stefan Jarl över. Årets filmfestival pågår mellan den 2 och 4 augusti. (TT)Norrbottens-Kuriren 020626
Betydande filmfestival

Lilla filmfestivalen som startades av Bo Widerberg på den lilla biografen Scala i Båstad 1996 har efter Widerbergs bortgång drivits vidare av Stefan Jarl. Med små resurser lyckas han år efter år locka filmkollegor att premiärvisa sina filmer för en liten, kräsen och uppskattande publik på turistorten på Bjärehalvön. I år har Stefan Jarl en svältbudget på 100.000 kronor från Film i Skåne och Båstad kommun sedan Svenska Filminstitutet sagt nej till att bidra.
– Det är otroligt upprörande. Men SFI har ju förlorat sin vikt och kulturpolitiska status, så vad kunde man förvänta sig, säger en irriterad Stefan Jarl.
Bland affischnamnen på årets festival sticker väl ett ut speciellt, reklam- och videoregissören Jonas Åkerlund som förlägger sin långfilmspremiär av Spun till Lilla Filmfestivalen. Filmen bär, enligt förhandsreklamen, regissörens tydliga signum med mängder av droger, sex och våld och beskrivs i förväg som en satirisk bild av den undre världen i USA. I rollerna syns bland andra John Leguizamo, Mena Suvari och Mickey Rourke.
Slumpen
– Filmen visades nyligen av en slump på en mindre filmfestival i Las Vegas, eftersom Jonas var där och jobbade och råkade ha en kopia med sig. Men det kan man väl knappt kalla världspremiär? Jaja, vi får i alla fall Europapremiären på filmen, säger Stefan Jarl.
Jonas Åkerlund kommer till Båstad för att presentera Spun, som når svenska biografer till hösten.
Bland övriga Sverigepremiärer märks de i Cannes båda prisbelönta filmerna Mulholland Drive av David Lynch och Aki Kaurismäkis Mannen utan minne, samt Fransesca Comencinis Carlo Guiliani Ragazzo och Mehdi Charefs Marie-Line.
Årets tema är Film från fjärran länder och tyngdpunkten ligger på kvinnlig, samhällsdebatterande film. Sverigepremiärer är det på de aktuella Marie-Line, en socialrealistisk film om invandrare i Paris förorter av Mehdi Charef, och så italienska dokumentären Carlo Guiliani, Ragazzo av Fransesca Comencini om den unge mannen som sköts till döds under EU-protesterna i Genua i fjol.
De filmerna krokar naturligt i frågan som ställs på festivalseminariet ”Varför får vi se så lite film från världen utanför USA?”.
På festivalen syns också politiska filmer från kända svenska regissörer som Jan Troell, Reza Parsa och PeÅ Holmquist.
Lilla Filmfestivalen lyfter i år även fram regionala filmare och kortfilmare. Regissören Johan Söderberg presenteras som årets kortfilmare och får extra utrymme. Lilla Filmfestivalen hålls 2-4 augusti på biograf Scala i Båstad.

av Johan Malmberg

Hem     Biografi     Filmografi     Artiklar     Bilder     Notiser     Relaterat